top of page

"Zborul e dansul meu"

Cînd zbor, parcă dansez. Alţii o fac de parcă vor să rupă avionul. Meseria mea e acrobaţia, prefer valsul, nu dansul trepidant

 

Gheorghe Uta este pilot profesionist cu 14000 ore zbor la activ. Este Campion National de 3 ori, la toate celelalte competitii iesind permanent pe locurile 2 sau 3. Este de doua ori Campion Balcanic, Instructor avion, avion ultrausor, AN2, Zlin, Extra, IAR.

 

Articole din presa

http://jurnalul.ro/

http://aviatia.ro/

http://www.click.ro/

http://www.gsp.ro/

 

https://www.facebook.com/GheorgheUta

 

"Gheorghe Uta a iubit zborul, iar din pasiune si-a facut o meserie. In 30 de ani a acumulat 500 de ore de zbor cu planorul si alte 13.000 de ore pe avioanele ZLIN, de acrobatii aeriene. Si-n tot acest timp i-a molipsit si pe altii de nebunia acrobatiilor in aer.

PLANORISM. La 18 ani, pe cand era in vizita la un unchi, in Bucuresti, tanarul s-a dus sa vada un spectacol de parasutisti in Parcul 23 August. "Niciodata nu vazusem aparate de zbor de la o distanta atat de mica. Eram ca un copil care vedea o jucarie pe care si-a dorit-o toata viata", povesteste el. In acelasi an, fara stirea parintilor, Gheorghe s-a inscris la cursuri de planor, a invatat despre aerodinamica, despre aparatura de bord, a invatat geografie, fizica si meteorologie. Isi aduce si acum aminte primul zbor: "Cand m-am vazut in aer mi s-a parut ceva deosebit... vedeam doar cerul, fusesem lansat in albastru... ca o racheta". Apoi a plecat militar, un an, doua luni si opt zile. I-a fost foarte dor de aparatele de zbor si cand s-a liberat a urmat cursurile Scolii de Zbor cu Motor. Ziua se ducea la orele de zbor, iar cand iesea de la scoala era lacatus mecanic pe aerodrom, repara planoare si apoi le ridica in aer, ca pilot remorcher. Dupa-amiaza facea liceul la seral.
ACROBATII. Au trecut un an si 200 de ore de zbor pana cand Uta a urmat Scoala de instructori, fiind mai apoi incadrat ca profesor la Scoala Superioara a Aviatiei Civile de la Buzau, Boboc. In 1972 a participat la primul sau concurs si a iesit pe locul II la proba de aterizare la punct fix. Un accident aviatic, soldat cu moartea unui coleg, a transformat scoala de la Bobocul in unitate militara, iar Uta a refuzat sa ramana in cadrul armatei pentru ca abia i se nascuse primul copil.
S-a intors la Bucuresti, la Aerodromul Clinceni, si s-a apucat de acrobatii. "Am crezut la inceput ca asta nu e pentru mine, ca nu sunt bun. Mi se parea dificil, greu de suportat, neobisnuit". Dupa doi ani insa, profesorul sau de zbor i-a spus ca n-a vazut pilot sa zboare mai bine ca el. Gheorghe a invatat mai intai vria, acrobatia in care se ridica cu avionul la 1.000 m si isi da drumul in picaj, rotindu-se aproximativ 250 m. Apoi a urmat luping-ul, un cerc in aer, la o inaltime ce depinde de antrenamentul pilotului. Cand facea ranversarea, urca cu avionul vertical si se intorcea brusc in jos. De facea imelmanul, pleca de la orizontala, se intorcea pe spate si iar pe fata, iar de facea rasturnarea urca cu avionul la 45 de grade, se rasucea pe spate si venea inapoi la vale, precum o jumatate de luping.
CAMPION. Timp de sase ani a participat la toate concursurile organizate de Aeroclubul Roman. A ocupat locurile III si V la acrobatie, I si II pentru aterizare la punct fix si locul III la raid de regularitate. In 1979 a participat la Campionatul balcanic de zbor cu motor, de pe Aerodromul Strejnic si a iesit campion. Uta impreuna cu pilotul Trucmel, care acum nu mai traieste, au format a doua pereche din tara care a zburat "in oglinda", in 1986, adica doua avioane unul sub altul. Ceea ce-i placea pilotului cel mai mult la mitinguri si demonstratii aviatice era vanatoarea de baloane cu heliu, aruncate pe cer pentru a fi lovite de avioane precum niste popice."  - Jurnalul.ro

 

(EXCLUSIV) Reportaj Aviatia.ro la Raliul Aerian al Romaniei 2013

Interviuri participanti, instructor Gheorghe Uta incepand cu minutul 20:

Locatie

Aerodrom Aurel Vlaicu Clinceni,

Comuna Cornetu.

© 2014 by SC AIRBORNE SRL.

IBAN: RO 79 BACX 0000001004909001

CUI: 33125116, Reg. Com: J23/1316/2014

ANPC: 021-9551

Program operare:

Flexibil, in timpul programului de operare al Aerdordomului Clinceni. Programul actualizat saptamanal poate fi consultat la adresa www.aerodromclinceni.ro

Contactati-ne

​

0040-756-881-457

0040-724-365-970

​

 

office@airborne.ro

  • Facebook Clean
  • Twitter Clean
  • YouTube Clean

Your details were sent successfully!

bottom of page